12-4-2023 —
De Tweede Kamer gaat definitief een einde maken aan het verdienmodel van tijdelijke huurcontracten. Een initiatiefwet van PvdA en ChristenUnie, die contracten met een geldigheidsduur van 2 jaar verbiedt, haalt een meerderheid.
Het aanbieden van die tijdelijke contracten is sinds 2016 toegestaan voor verhuurders in de vrije sector. Het was de bedoeling op die manier het aanbod van huurwoningen te verhogen. Mensen die met spoed een huis zochten, moesten zo snel worden geholpen.
Verdienmodel
Maar uit een evaluatie is gebleken dat de tijdelijke contracten niet aantoonbaar hebben geleid tot een groter aanbod. Wel werd al vrij snel duidelijk dat ze werden benut als verdienmodel. Verhuurders maakten er gretig gebruik van om elke twee jaar de huur fors te verhogen. Want bij de wisseling van huurders hoeft een verhuurder zich niet te houden aan de wettelijk vastgestelde maximale huurverhoging.
Die woekerpraktijken waren de afgelopen jaren een doorn in het oog van de linkse oppositie, maar ook van regeringspartij ChristenUnie. Zo ontstond het initiatief van de Kamerleden Henk Nijboer (PvdA) en Pieter Grinwis (CU) om hier een einde aan te maken.
Veel steun
Twee weken geleden, toen de behandeling van hun initiatiefwet in de Tweede Kamer begon, werd al duidelijk dat er veel steun was. Vanavond wordt de behandeling afgerond en inmiddels staat vast dat de tijdelijke contracten in de huidige vorm worden verboden.
Wel zullen er straks uitzonderingen blijven, bijvoorbeeld voor het onderbrengen van mensen die tijdelijk uit hun huis moeten voor een renovatie of voor studenten. Ook blijft het bijvoorbeeld mogelijk woningen tijdelijk te verhuren, die moeten worden gesloopt.
Minister Hugo de Jonge, verantwoordelijk voor volkshuisvesting en ruimtelijke ordening, is er niet blij mee. Hij probeerde nog met een wijziging van de Wet Goed Verhuurderschap het tij te keren. De Jonge wil gemeenten de mogelijkheid bieden om in kwetsbare wijken tijdelijke contracten te verbieden. Probleem is namelijk dat mensen die tijdelijk ergens wonen zich niet om de kwaliteit van een wijk bekommeren.
Puntenstelsel
De minister denkt bovendien dat het verdienmodel van de tijdelijke contracten sowieso ten onder gaat, als in 2024 het puntenstelsel bepalend wordt voor de hoogte van de huur van een woning. Nu geldt dat stelsel alleen voor sociale huur, maar straks voor woningen tot 1100 euro in de maand.
Maar inmiddels is duidelijk dat de Tweede Kamer zich niet door de minister laat verleiden om af te zien van het verbieden van tijdelijke contracten.
Bron: RTL Nieuws